Avelsrådet

DNA-test för hornlöshet

DNA-test för hornlöshet kan utföras via Skånesemin. Det går bra med både blod- och hårprover. Kontakta Skånesemin, i första hand Johan Sandström tel 0415- 195 12, Johan.sandstrom@skanesemin.se för mer information.

Det går också bra att skicka prover, blod eller hår, direkt till Genoskan i Danmark. Proverna skickas på adress EFEG, A3581/Other tests, Smedeskovvej 38, 8464 Galten, Danmark. Märk provet med djurnummer samt ägarens namn och adress. Tas hårprov ska 40-50 strå med tydliga hårrötter skickas in. Helst ska håren tas på svansens spets. En Excel-fil, (bifogat nedan) ska skickas per mail till order@genoskan.dk, helst före att proverna skickas in. Vid frågor kontakta Genoskan på mailadress mail@genoskan.dk.

Order form Genoskan

Seminguide 2022

Ludde

En mäktig tjur av mycket bra typ. Imponerande tillväxtanlag. Används på kor.

Trall

Medelstor tjur med utmärkt exteriör. Allroundanvändning med fördel på kvigor.

Ulster

Mäktig tjur av utmärkt typ. Intressant härstamningskombination. Ulster är en tjur med extremt imponerande produktionsegenskaper och med mycket bra tillväxtanlag. Allroundanvändning.

Unne

Välmusklad tjur av mycket bra typ. Homozygotiskt polled. Farfar utställningsmatadoren 475 Nils av Maltestorp T-104 ger Unne förutsättningar till att vara en god exteriörnedärvare. Perfekt till kvigor.

 
 
 
 

Unicorn

Hans modersindex och produktionsindex är hans utmärkande bra delegenskaper. Allroundanvändning. På prövningsstationen hade Unicorn en genomsnittligt tillväxt på 2022 g/dag. 

Chaplin

Utmärkt tjur med utmärkt exteriör. Intressant härstamning via sin fader, den Norska topptjuren Gulli, i kombination med utställningsmatadoren Nils av Maltestorp.

 
 
 
 
 
 

Importtjurar

Choose Kingston PP

Kingston PP är en topptjur från Irland som utmärker sig med sin muskelfyllnad. Han har fem (av fem) stjärnor inom rasen på sina slaktegenskaper. Han förväntas ge bra exteriör, ben och klövar. Han har fyra (av fem) stjärnor på sina döttrars egenskaper. Han är fallen efter en välkänd kofamilj som utmärker sig med sina goda exteriörsegenskaper på sina avkommor. Eftersom Kingston är ny i den svenska populationen rekommenderas
han att användas på kor.

Beställs via GGI Sweden AB, http://www.ggisweden.se

Erebor PP

Erebor PP är i Sverige för andra året. Det är en tjur som utmärker sig med typ, exteriör och muskler. En tjur med hög show- och avkastningspotential. I faderlinjen finns stark genetisk potential för tillväxt hos avkomman. Kombinationen med mjölkproduktionsstark mor (mormors prod.värde 118) är optimal och gör Erebor PP till en tjur med mycket av allt. Han har mycket avkastningspräglad, korrekt och lång kropp. Avelsvärden över genomsnittet i Tyskland.

Beställt via GGI Sweden AB, http://www.ggisweden.se

 
 
 
 
 
 

Vid frågor angående semintjurar, kontakta någon i avelsrådet. 
Anders: 0702-393046
Per: 0733-196521
Mikael: 070-3870099